Recenzia: XLayer Powerbank Plus Solar 8000mAh

Powerbanku XLayer Powerbank Plus Solar 8000mAh som zakúpil minulý týždeň na Alze. Zaujala ma uvádzaná kapacita a solárne dobíjanie. Už dlhší čas som uvažoval nad kúpou powerbanky pre podporu mojej záľuby pozorovania nočnej oblohy teleskopom a prírody pozorovacím ďalekohľadom, kde používam telefón ako záznamové zariadenie.

Balenie:

Powerbanka, karabína, krátky USB nabíjací kábel cca 10cm, manuál

Prvý dojem:

Držím v ruke pomerne ťažkú powerbanku, ktorej celkové vyhotovenie na mňa pôsobí róbusne. Pogumovanie po stranách mi dáva pocit, ze powerbaka mi z rúk len tak nevypadne.Plastový rám okolo solárneho článku a zosilnená spodná časť na mňa pôsobí odolne pri prípadnom náhodnom páde. Pod odklápacím krytom sú chránené dva nabíjacie USB porty, ktoré pôsobia solídnym dojmom – mám na mysli ich vyhotovenie a materiál, kto kupoval lacné USB gadgety z Aliexpressu vie o čom hovorím a ako zle niektoré vyzerajú už len na pohľad. V tomto prípade je to, ale OK. Na opačnej strane sa nachádzajú 2 LED. Tie sa aktivujú pogumovaným mikrotlačidlom na rohu zariadenia tak, že sa podrží na viac ako 4 sekundy. Rovnakym spôsobom sa aj LED vypnú. Ak stlačíté krátko tlačidlo počas svietenia 1x začne blikať pomaly, ďaľším stlačením sa blikanie zrýchli a ďaľším stačením sa LED vypne. Na opačnom rohu od pogumovaného mikrotlačidla sa nachádza putko na karabínu ktorá sa k putku priája pomocou malej kotulice, podobnej tej na kľúče. Kotulica je tuhá, malá a putko na powerbanke je zapustené, nasadiť ju je o zlomení nechtu, alebo si pomôže ako ja nožom. 

Test:

Powerbanka XLayer Powerbank Plus Solar 8000mAh bola dodána nabitá na cca 3/4 svojej kapacity, ktorú indikujú 4 modré LED pri USB portoch po pripojení káblu. Nabíjanie na plnú kapacitu prebehlo behom pár desiatok minút. Ak však otočíte powerbanku smerom k oknu s denným svetlom rozsvieti sa zelená piata LED vedľa indikačných modrých LED, ktorá signalizuje dobíjanie zo solárneho článku. Solárny článok ma výrobcom udávanú schopnosť dobíjať batérie prúdom do 250 mA.

Pre posúdenie kapacity batérií som otočil powerbanku solárnym článkom smerom k stolu, aby sa nedobíjala počas testu zo slnka. Powerbanka nabíjala môj telefón Apple iPhone 5s pod dobu 3 večerov z kapacity 15-20% na 100% počas celej noci. 4tý večer sa síce nabíjanie začalo avšak do minúty prestalo. Vyhodnotil som, že som dosiahol maximum počtu dobítí na jedno nabitie, avšak LED svietili stále OK.

 

Záver:

Outdoorová odolá solídna powerbanka s použitelným svetlom dostačujúcou kapacitou batérií a nemožným-nepoužiteľným mini kompasom na spodnej strane. Karabínu si viem predstaviť pripnutú na ruksaku a tak powerbanku ako sa nabíja počas turistiky, alebo bushcraftu. Batéria potrebuje naformátovať – viac krát opakovaný cyklus uplneho vybitia a nabitia doplna, očakávam za následok zvýšenie počtu nabití mojho telefónu. Ak sa mi podarí rád napíšem výsledok môjho očakávania. Osobne by som si powerbanku XLayer Powerbank Plus Solar 8000mAh zakúpil opätovne.